Monday, 17 January 2011

CARA MEMBUAT DOUGH PIZZA

BAHAN BAHAN NYA :
  • 1 PKT. TEPUNG PENAIK  ZAILAN.
  • 1 KG. TEPUNG GANDUM.
  • 70ML. AIR SULING.
  • 1 SUDU MAKAN MAJERIN.
  • 1 SUDU MAKAN LEMAK SAYUR.
  • 1 BIJI TELOR AYAM UNTUK 1KG HINGGA 2KG TEPUNG.
CARA MEMBUAT NYA :

MASUKKAN 70ML. AIR SULING KEBALAM MANGKUK BANCUHAN.
MASUKAN TELUR AYAM , MAJERIN , LEMAK SAYUR, 1 PKT. TEPUNG PENAIK ZAILAN DAN 1KG.TEPUNG GANDUM.
ULI BAHAN BAHAN TERSEBUT HINGGA SEBATI KEMUDIAN BIARKAN SELAMA 30 MINIT.
ULI SEKALI LAGI SELAMA 2 MINIT KEMUDIAN BUAT BEBOLA IKUT SAIZ YANG ANDA  INGINKAN.
  • DOUGH KECIL 8" = 120GRM.
  • DOUGH SEDANG 10" = 170GRM..
  • DOUGH BESAR 12" = 220GRM.
APABILA SIAP BUAT BEBOLA , BOLIH LAH MULA MENCANAI.
SETELAH HABIS MENCANAI BIARKAN DOUGH TERSEBUT NAIK 2X GANDA.
DAN KEMUDIAN BOLIHLAH DIBAKAR DALAM OVEN.

SELAMAT MENCUBA......

No comments:

Post a Comment