Monday 17 January 2011

SOTONG GORENG TEPUNG

Bahan-bahan
2 kg sotong, dibersihkan
120 gm tepung gandum
60 gm tepung beras
60 gm tepung jagung
1 camb rempah kari
¼ camt serbuk kunyit
garam secukupnya
240 ml air
1 biji kuning telur
1 biji putih telur

Cara membuatnya
1. Potong bulat sotong. Letak dalam kuali dan tutup.
2. Masak atas api sederhana kuat selama 2-3 minit atau hingga terbit airnya.
3. Letak dalam penyejat dan biar sejuk.
4. Untuk membuat batter: Satukan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, rempah kari, serbuk kunyit dan garam.
5. Tuangkan air perlahan-lahan sambil dikacau sebati.
6. Masukkan kuning telur dan kacau rata-rata.
7. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur hingga kental.
8. Kaupbalikkan putih telur ke dalam adunan tepung secara berhati-hati.
9. Celupkan sotong satu persatu biar bersalut elok dengan batter tadi.
10. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
11. Angkat dan sejatkan minyaknya. Sajikan dengan sos cili.

No comments:

Post a Comment