Monday 17 January 2011

STEAMBOAT

Sup
2 rangka ayam (buang lemak)
4 liter air
2 tangkai daun bawang
1 kiub stok pati ayam
Garam, gula, serbuk lada sulah


Tomyam

2 rangka ayam (buang lemak & ketuk)
3 batang serai + 4 cm lengkuas (diketuk)
10-12 tangkai cili padi
4 cm akar daun ketumbar (dihiris)
2 biji tomato (belah 4)
Jus 2-3 biji limau nipis
6 helai daun limau purut
4 liter air
2 sudu besar pati tomyam2 sudu besar sos ikan (jika tiada, ganti kicap cair)
Garam, gula secukupnya

Bahan sampingan
250g isi ayam bahagian dada
250g isi ikan
500g udang besar
300g sotong (potong bulat)
200g cendawan tiram
200g cendawan butang
150g bebola ikan
150g bebola sotong
2 keping tauhu (belah 9)
150g kubis Cina
150g lobak merah (dipotong)
200g bihun (direndam)
200g mi kuning

Bahan Pencicah
125 ml sos cili bawang putih
2 sudu besar jus limau nipis

Untuk Sup
Jerang air hingga mendidih, masukkan rangka ayam dan daun bawang. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 1½ hingga 2 jam. Masukkan bahan lain, kacau kemudian tapiskan ke dalam periuk stimbot.

Untuk Tomyam
Jerang air hingga mendidih, masukkan rangka ayam, serai, lengkuas, cili padi, akar ketumbar dan tomato. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 1½ hingga 2 jam. Bubuh semua bahan lain, kacau kemudian tapiskan ke dalam periuk stimbot.

Susun semua bahan sampingan di dalam pinggan. Bila hendak makan, masukkan ke dalam sup atau tomyam dan tutup. Bila masak, bolehlah diangkat dan dimakan dengan pencicah.

No comments:

Post a Comment