Capati
Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam
Juga diperlukan:
2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh
Cara penyediaan:
1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
Cara penyediaan:
1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.
No comments:
Post a Comment