Monday 17 January 2011

RESEPI CAPATI

Capati


Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam

Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.

Adunan yg telah siap dibancuh

Leperkan sedikit doh dan gaulkan dgn tepung sebelum dicanaikan

Canai sehingga nipis.

Proses membalik2kan capati

Capati yang sudah sedia untuk diangkat.
SELAMAT MENCUBA.....

No comments:

Post a Comment