Bahan-bahannya
5 biji telur
200 gm daging lembu atau ayam -dicincang
200 gm sayur campur (jagung, lobak merah dan kacang pis)
3 ulas bawang putih - dicincang
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 cm halia - dicincang
4 biji cendawan butang
1/2 biji lada bangla - dipotong dadu1 sudu besar rempah kari/oyster sauce
2 sudu besar sos tomato
Sedikit garam & gula
Kalau suka pedas, guna cili padi, cincang halus.
Cara-caranya
Tumis bawang putih, dan halia hingga wangi kemudian masukkan bawang besar,cendawan butang dan lada bangla . Biarkan layu, kemudian masukkan rempah kari serta daging cincang. Tambahkan sos tomato, garam dan perasa. Akhir sekali masukkan sayuran campur (and cili padi, kalau gunakan). Biarkan sebentar hingga semuanya masak dan bolehlah diangkat. Pukul telur hingga kembang. Panaskan kuali dan goreng seperti membuat telur dadar. Apabila telur setengah masak, letakkan intinya di tengah-tengah dan lipatkan telur supaya intinya tidak terkeluar.
No comments:
Post a Comment