Monday, 17 January 2011

RESEPI ROTI ARAB


Bahan-bahan:

500 gram tepung roti
1 sudu teh garam
25 gram gula halus
25 gram marjerin
5 gram pemantap roti (bread improver)
5 gram pelembut roti (bread softener)
10 gram yis segera
250-280 ml air suam

Cara membuatnya:

Gaul sebati tepung bersama garam dan gula halus.
Masukkan marjerin bersama pemantap roti dan pelembut roti. Gaul lagi.
Masukkan yis dan air sedikit demi sedikit. Uli selama 10 minit.
Biarkan adunan kenyal dan tutup dengan tuala kering selama 10 minit lagi.
Uli semula adunan dan bahagikan beberapa bahagian seberat 120 gram.
Bentukkan bulat-bulat dan tutup dengan kain kering selama 10 minit lagi.
Canaikan doh setebal 2 cm dan letakkan ke dalam loyang pembakar yangtelah dioles rata dengan mentega.
Bakar pada suhu 210 °c selama 20 minit atau sehingga masak.
Jika mahu keperangan di atasnya, bakar seketika.
Sapukan mentega di atasnya untuk kelihatan cantik berkilat.

No comments:

Post a Comment