Monday 17 January 2011

Nasi goreng kampung

Bahan untuk bumbu:

Bahan-bahan ( 3org )

  • 3 cawan nasi putih
  • 20 biji cili padi hijau
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • ikan bilis goreng
  • ikan bilis mentah ( basuh agar lembut )
  • 1 sudu teh belacan goreng / bakar 
  • 1 ikat kangkung / sawi
  • 3 sb minyak masak
  • garam
  • serbuk perasa

Cara-cara

  1. Dalam lesung batu, belacan, cili padi & bwg putih ditumbuk lumat, masuk ikan bilis mentah dan bwg besar tumbuk kasar2.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumbuk,tumis hingga bwg kekuningan. Masukkan nasi putih. Gaul rata. Masuk garam & serbuk perasa. Gaulkan biar sebati.
  3. Api biarkan perlahan.Masukkan ikan bilis goreng. Kacau biar sekata. Lepas nasi dah gebu lebih kurang 10minit masukkan kangkung atau sawi
  4. Kacau nasi dan rasa tawar atau masinnya. Adjust dah ok, siap :)
  5. ** Kalau yg suka pedas blh tambahkan lagi cili padi. ** Kalau suka ikan bilis goreng lebih blh tambahkan lagi



No comments:

Post a Comment